Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 42,5'ten yüzde 46'ya yükseltti. Böylece TCMB, 13 ay sonra ilk kez faiz artırımı yapmış oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 350 baz puan artışla yüzde 46'ya çıkardı. Böylece TCMB, 13 ay sonra yeniden faiz artırımına gitmiş oldu.

Gecelik borç verme faiz oranını da 300 baz puan artırarak yüzde 46’dan yüzde 49’a çıkarıldı. Gecelik vadede borçlanma faiz oranı ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e yükseltildi.

Piyasalarda yaşanan hareketliliğin ardından TCMB, 21 Mart'ta gerçekleştirdiği ara toplantı ile gecelik borç verme faizini 400 baz puan yükselterek yüzde 46'ya çıkarmıştı.

Merkez Bankası, faiz indirimine Aralık 2024'te başlamış ve üst üste üç toplantıda 750 baz puan indirim yapmıştı.

Bakan Şimşek: Kayıt dışı ekonomiyle mücadele sonuç veriyor Bakan Şimşek: Kayıt dışı ekonomiyle mücadele sonuç veriyor

“Mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükselecek”

TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan karar metninde:

"Enflasyonun ana eğilimi mart ayında gerilemiştir. Aylık temel mal enflasyonunun finansal piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle nisan ayında bir miktar yükseleceği, hizmet enflasyonunun ise görece yatay seyredeceği öngörülmektedir.
Öncü veriler yurt içi talebin ilk çeyrekte ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini ve enflasyonu düşürücü etkisinin azaldığını ima etmektedir.

Küresel ticarette artan korumacı eğilimlerin küresel iktisadi faaliyet, emtia fiyatları ve sermaye akımları kanalıyla dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir.

Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilimi ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.

Kurul politika faizine ilişkin atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşımla belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Finansal piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave adımlar ivedilikle atılmıştır.
Likidite koşulları yakından izlenmeye ve likidite yönetimi araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir." denildi.